Парашут

И така преди да Ви запознаем с парапланера ще си обясним какво е парашут.
Думата „Парашут“ на френски /parachute/ произлиза от италианската дума /para/ – отразявам и от френската дума /chute/ – падам. В този ход на мисли това е летателно устройство, което осигурява меко приземяване на хора и предмети като намалява вертикалната им скорост.
За изобретател на парашута се счита Фауст Вранчич от Хърватия. През 1597 г. той е скочил от камбанария с височина 87m на пазарния площад в Братислава. Първият човек, който доброволно скача с парашут (от балон), е французинът Андре-Жак Гарнерен. Това се случило на 22 октомври 1797 г. Неговият скок от самоделен водороден балон от височина 400m над парижкия парк Монсо е първият парашутен скок в Европа.

Първоначално формата им е била кръгла/купол/ и приземяването било почти неконтролируемо. Принципът на действие на Кръглите парашути е да намалят скоростта на падането за сметка на съпротивлението на въздуха.

В продължение на времето и усъвършенстването, парашутът придобива правоъгълна форма – тип летящо крило. Това крило вече има управления и позволява планиране /летене/. Принципът на действие на „летящо крило“ е да намали скоростта на падане благодарение на подемната сила на насрещния въздушен поток. Неговото сечение съответства на профила на крило на самолет.

 

При скок с парашут може да се изпита неописуемото удоволствие от свободното падане, което може да достигне до 200км/ч. Това може да се направи и в тандем с лицензиран инструктор – парашутист. Този спорт има няколко разновидности като:
– Класически парашутизъм;
– Групова акробатика;
– Куполна акробатика;
– Авиационна фотогравия;
– Фристайл;
– Фриглай ;
и др.
С развитието на този спрот и желанието за все по-силно преживяване се появяват разновидности като BASE jumping / сок от сгради, кули, скали и др./ и Бърдмен /летене с крилат костюм/
За съжаление този спорт си остава скъпо преживяване, това е и една от причините за появяването и бързото равитие на ПАРАПЛАНЕРИЗМА.